Siirry pääsisältöön

Kakkakapina vai älyttömyyden huippu?

 

Ilta-Sanomat pistää parastaan ja on lähtenyt oikein haastattelemaan kakkaohjeiden tiimoilta. Tottakai sitä pitää nyt vähän nostaa tapetille, että opettajat ovat TAAS KERRAN vastustamassa kaikkia hyviä ideoita. Eräs huolella laadittu kysymys kuuluu näin:

"Tämähän on aivan luonnollinen asia, joka on osattu hoitaa Suomessa satoja vuosia ja varmasti opettajatkin osaisivat?"

Taas keskitytään parjaamaan opettajia miettimättä sitä, mitä heiltä oikein pyydetään. Kyse EI ole osaamisesta. Aika moni osaa kantaa sankoa. Miten tämä paskasouvi saadaan käytännössä toimimaan, onkin sitten oma hommansa. 

Ensinnäkin. Siistijöillä on tiukat ergonomiaohjeet, joiden mukaan he työskentelevät. Asioita ei kanniskella, vaan niitä työnnetään. Ei kumarrella eikä kurotella turhia. Pyritään mahdollisimman hyvään ergonomiaan, jotta keho kestäisi työn rasitusta vuodesta toiseen. Tämä on erittäin tärkeä asia, josta siistijät osaavat pitää myös kiinni. Hyvä!

Nyt on ihan ok, että opettajat kantaisivat kakkaämpäreitä. Kantaisivat. Jos kuvitellaan esimerkiksi viidensadan oppilaan koulua, jossa henkilöstöäkin saattaa olla lähemmäs sata. Sellainen porukka tuottaa aika paljon pissaa ja kakkaa. Jos jokainen tuottaisi päivän aikana desinkin verran tavaraa, se olisi jo kuusikymmentä litraa kannettavaa. Kun siihen lisätään se "runsas kuivike", puhutaankin jo aikamoisista määristä. Siinä saa oikeasti kantaa. Millä hemmetin ajalla tämä tehdään? Ja millä hemmetin käsivoimilla?

Jos sangot likaantuvat käytössä, kuka ne huuhtelee? Millä välineillä ja missä? Millä pesuaineilla? Muistuttaisin siitäkin, että opettajilla EI OLE työvaatteita eikä työn puolesta vaatteiden pesumahdollisuutta. Mutta mitäpä väliä, jos vähän paska roiskuu vaatteille. Tulee kivasti vastustuskykyä? 

Opettajille ei ole missään vaiheessa korona-aikana annettu mahdollisuutta joustaa opetussuunnitelmasta, eikä tulla antamaan sähkökatkojenkaan takia. Opettajilla on ihan oikeasti siellä koulussa töitä. TÖITÄ. On suunniteltavaa, palaveeraamista, välituntivalvontoja, riitojen selvittämistä, kotiin viestittämistä. Ja sitten sitä opetusta. Mistä luovutaan kakkamarssin vuoksi? 

Kakkaämpäreiden lisäksi pitää kantaa kuivikkeet. Että saadaan desin pissa imeytettyä, tarvitaan paperia vähän enemmän kuin pari palaa. Tai sitten tarvitaan purua. Tai muuta vastaavaa. Kuka ne kantaa ja minne? Millä välineillä? 

Tässä ei puhuta siitä, että ope ei suostu päivän päätteeksi nakkaamaan pientä kakkapussukkaa roskikseen. Tällaiseen vaaditaan aika paljon enemmän resurssia ja suunnittelua. Missä muussa ammatissa tahansa tämä olisi päivänselvä asia, mutta yllättäen taas opettajien ollessa kyseessä kyse on vain opettajien hienostelusta tai laiskuudesta. 

Ja ihan oikeasti, ei ne pienet eskarit ja ekaluokkalaiset selviä siellä vessassa keskenään pussukoineen. Jos ne jättää yksin sinne, luokkaan saapuu hyvin suurella todennäköisyydellä pissainen lapsi. Jos taas ope menee valvomaan pussittamista, jää muu luokka yksin. 

Opettajat EIVÄT odottele kouluissa kädet kyynärpäitä myöden ristissä sitä, että josko joku ihana keksisi meille jotain pikkupuuhaa, ettei tarvi ihan koko päivää lorvia opehuoneessa. Opettajat on hemmetin kovilla. 

Toimittaja on hyvä ja ottaa itse vastuun oman toimituksensa kakkakuljetuksista mahdollisten sähkökatkojen varalle. Tämähän on kerran niin kovin luonnollinen asia, mikä on osattu hoitaa vuosisatoja. Haepa purua eläinkaupasta jo valmiiksi, niin saat kiikutettua sitä toimistosi vessaan tosipaikan tullen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eläköön itsekeskeiset opettajaopiskelijat

Määrittämätön sopeutumishäiriö, somatisaatiotaipumus ja muita mukavia leimoja

Opettajat paskakuskeina