Kahden kerroksen koronaohjeet

 Taas olemme tilanteessa, jossa korona on kaikkien huulilla. Omikronista povataan jättitartuttajaa ja lehtiotsikot huutavat jo valmiiksi terveydenhuoltojärjestelmän natisevan liitoksissaan. Erityisesti Pirkanmaalla tilanne on hurja, päivittäiset koronaluvut ovat ennennäkemättömiä. Pirkanmaan pandemiaryhmän puheenjohtaja Juhani Sand kuvailee terveydenhuollon olevan äärirajoilla. Tilanne on paha. 

Viime viikolla seurattiin otsikoissa pääministerimme baari-iltaa korona-altistumisen jälkeen. Marin oli altistunut koronalle ollessaan samassa tilassa koronatartunnan saaneen Pekka Haaviston kanssa. Valtioneuvoston koronaohje on välttää kontakteja altistumisen jälkeen, vaikka olisi kahdesti rokotettu. Mielestäni erittäin hyvä ohje, jota kannattaa noudattaa tarkasti tämänhetkisessä koronatilanteessa. 

Viime viikolla meidän perhe pääsi omakohtaisesti tutustumaan korona-arkeen, kun toinen lapsemme sai positiivisen koronatuloksen keskiviikkona. Siitä alkoi jumalaton puhelinrumba kaikille niille ihmisille, joiden kanssa olimme olleet jollakin tavalla tekemisissä lähiaikoina. Itse jäin torstai-perjantaiksi kotiin ja kävin koronatestissä. '

Torstaina mieheni sai positiivisen tuloksen koronatestistä ja sunnuntaina sitten toinen lapsi. Siinä välissä perjantaina minä sain oman testini tuloksen, mikä oli negatiivinen. Koko muu perhe oli koronassa, paitsi minä. Jäljityksestä oli soitettu vain tuon keskiviikkona ilmenneen ensimmäisen tartunnan tiimoilta, eikä silloin rokotettuja asetettu karanteeniin. Nyt vain piti odotella uutta yhteydenottoa jäljityksestä ja selvittää, vaikuttaako useampi tartunta perheessä rokotettujen tilanteeseen. 

Tässä vaiheessa ruuhka oli sen verran kova jäljityksessä, että soittoa ei kuulunut. Maanantain olin kotona odottelemassa ohjeita, mutta kun mitään ei kuulunut, soitin terveyspalvelujen neuvontaan. Ja niinhän se sitten meni, että rokotettuja ei laiteta siinäkään vaiheessa karanteeniin, vaikka koko muu perhe olisi koronassa. "Olkoon vaikka kuusihenkisessä perheessä kaikki muut koronassa, ei se vaikuta karanteeniin." Näin minulle vastattiin, kun tivasin, että oikeastiko minun pitää lähteä tästä koronapesästä kouluun opettamaan rokottamattomia lapsia. Ajatus tuntui aivan hirveältä. Mutta joo, se on protokollan mukainen ja sillä mennään. 

Minun on todella vaikea yhdistää nämä kaksi todellisuutta. Sanna Marinin todellisuus ja meidän tavallisten tallaajien todellisuus. Marin oli hetken samassa tilassa Haaviston kanssa ja välittömästi tuli kehoitus välttää kontakteja. Sitten siellä toisessa maailmassa voidaan olla vuorokausia sairastuneiden kanssa ja kehoitusta ei tule. Kaikkialla huudetaan varovaisuutta, mutta vahvasti altistuneet työskentelevät silti rokottamattomien ihmisten keskellä. Puhutaan hätäjarrusta, mutta silti toimitaan näin. Minä en tajua tätä. 

Tälläkin hetkellä meillä on kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ihmisiä, joiden kotona riehuu korona, mutta he eivät ole karanteenissa. Haluaisitko sinä, että lapsesi opettaja on näin vahvasti altistunut? Saati sairaanhoitaja, joka ottaa sinut vastaan kun olet kipeä? Tiedän, että yhteiskunnan pyörät pitää pyöriä, mutta mikä on se hinta, jolla niitä nyt pyöritetään? 

 "Käytä maskia, vaikka olet rokotettu. Voit silti levittää koronaa."

Niin, tiedän. Laitan maskini tiukalle, varon kollegoita, opetan kaukaa, syön yksin erillisessä huoneessa. Ja toivon ja rukoilen, että minä en aiheuta lisäkuormaa terveydenhuollolle, eristettyä joulua perheille tai vaikeaa koronamuotoa kenellekään. Minä noudatan vain ohjeita, mutta tällä hetkellä se tuntuu erittäin vaikealta. 


Lopuksi vielä, muistetaan kohdella niitä puhelimen toisessa päässä olevia sairaanhoitajia ja lääkäreitä ihmisinä. He eivät päätä sääntöjä, he vain noudattavat niitä, työsopimus heitä siihen velvoittaa. Muistetaan siis kaikki, että oikea osoite turhautumisen purkamiseen ei ole se puhelimen toisessa päässä oleva työntekijä. Siellä on nyt varmasti riittävän rankkaa ilman huutoakin.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eläköön itsekeskeiset opettajaopiskelijat

Määrittämätön sopeutumishäiriö, somatisaatiotaipumus ja muita mukavia leimoja

Opettajat paskakuskeina