Koulun koronapeli

Opettajana sitä on tullut seurattua aika tiukasti koronatilanteen kehittymistä ja hallituksen ulostuloja aiheesta. Siitäkin huolimatta, että meillä töissä tiedotus pelaa hyvin, ja opetuksen järjestäjäpuoli on tarkkana tuomassa viestiä ruohonjuuritasolle aina tarvittaessa. Voin vain kuvitella sen kuormituksen määrää, mitä tämä koronan tuoma säätö on tuonut johtoportaalle, kun opettajillekin on ollut ihan riittämiin omaksuttavaa ja sopeuduttavaa jatkuvissa muutoksissa. 

Torstaista tiedotustilaisuutta kuunneltiin varmasti taas tarkasti kaikkialla. Vaikka minä olenkin hetkellisesti pois pelistä koulumaailmasta, seuraan tarkasti koulua koskevia rajoituksia. Ja mietin, mitä siitä seuraa kollegoille ja esimiehille. 

Tiedotustilaisuudessa Marin ilmoittaa, että leviämisvaiheessa olevat alueet siirtyvät heti tasolle kaksi. (Tason kaksi oletan tarkoittavan toimenpidetasoja, joita on kolme.) Tämän jälkeen hän jatkaa: "Lisäksi tasolle kaksi suositellaan siirryttävän seuraavilla kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla: Itä-Savo, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi Päijät-Häme, Länsipohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso." Aha. Eli myös Pirkanmaa. Koskee meitäkin.

Marin kertoo tiedotustilaisuudessa sulkutoimista seuraavin sanankääntein: "Hallitus on myös linjannut, että Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkava kolmen viikon mittainen sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta. Tällöin kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla on syytä ottaa käyttöön jo käytössä olevien toimien lisäksi etäopetus toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään." Selvä. Eli nyt alkaa etäily yläkoululaisilla ja toisella asteella myös Pirkanmaalla. 

Tällainen johtopäätös pyöräyttää valtavan rattaan liikkeelle jokaisessa kunnassa, jossa uskotaan säädösten koskevan kunnan kouluja. Aletaan kerätä lainakonelistoja, valmistelemaan ruokajakelua etäoppilaille, tekemään yhteisiä linjauksia etäopetuksen periaatteista, miettimään oppilaita, ketkä tarvitsevat mahdollisesti lisätukea, laaja-alaiset erityisopettajat jakavat luokkavastuita, keittiöllä yritetään miettiä, millaisia määriä tulevalle etäjaksolle tilataan ruokaa. Ja paljon muuta. 

Tiedotustilaisuus oli torstaina. Perjantaina alkaa Pirkanmaalla hiihtoloma. Vuorokaudessa piti saada asiat kuntoon, että loman jälkeen etäopetus pyörähtää käyntiin mutkattomasti. Vaikka aikamoisia järjestelytaikureita koulu pitääkin sisällään, oli aikataulu lievästi sanottuna haastava. Veikkaanpa, että jos perjantaina olisi mitannut rehtorien verenpaineet, keskiarvo olisi mennyt hälyttävän puolelle. 

Kun sitten perjantai-iltapäivällä helvetillisen työurakan jälkeen aletaan laskeutua lomalle, Tays twiittaa kello 16.21: "Pirkanmaalla ei ole nyt epidemiologisia perusteita siirtyä etäopetukseen. Koulut jatkavat lähiopetuksessa hiihtoloman jälkeen 8.3.2021. Tilannetta seurataan päivittäin ja Pirkanmaalla on tarvittaessa valmius siirtyä nopeasti etäopetukseen." Whaaaat??! Eli perutaan kaikki, mitä vuorokaudessa tehtiin. Huhhuh. Perjantai-iltapäivä sujuukin kivasti perumisviestejä kirjoitellen. 

 Etsin uudelleen hallituksen tiedotustilaisuuden ja lähden kuuntelemaan sitä vielä kerran. Ja niin. He suosittelevat kiihtymisvaiheen alueiden siirtymistä etään. Nähtävästi sitä ei tarvitse totella. Nähtävästi se höpinä siellä telkussa ei ole minkään väärti ja lopulta se oli vain lähtölaskenta helvetilliselle määrälle ilmoituksia eri alueilta, kuinka he aikovat toimia. 

Avi twiittaa, Tays twiittaa, naapurin mummo twiittaa. Käänteitä on kuin Emmerdalen kauden lopetusjaksossa. Eikä kukaan tiedä, mitä uutta seuraava jakso tuo tullessaan. On vahvaa suositusta, erittäin vahvaa suositusta, paheksuntaa, syyttelyä, nokittelua, äärimmäistä kehotusta, pohdintaa, vahvaa pohdintaa. Tasoja löytyy kuin tasohyppelypelissä ja nähtävästi kukaan ei oikein pysy tämän pelin kyydissä. Leveliltä kun voi tipahtaa aivan yllättäen alaspäin. Tai mihin suuntaan vain. 

Minä en jaksa enää edes yrittää ymmärtää, kuka oikeasti päättää ja missä vaiheessa. Harras toive olisi kuitenkin kaikille päättäville elimille. Koulu ei ole mikään valonappula, mitä voidaan rämpyttää kilpaa taistellessa siitä, kuka sanoo viimeisen sanan. Jokainen koulua koskeva määräys otetaan tosissaan ja yritetään toteuttaa niin tarkasti kuin ikinä pystytään. Jos eri viranomaistahot määräilevät omiaan, niin tästä ei tule yhtään mitään. Rehtorit, may the force be with you. Toivottavasti olette pelikunnossa myös ensi syksynä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eläköön itsekeskeiset opettajaopiskelijat

Määrittämätön sopeutumishäiriö, somatisaatiotaipumus ja muita mukavia leimoja

Opettajat paskakuskeina